Coaching & Caring

5 manieren om te ontspannen.

Steeds vaker merk ik dat medewerkers het niet makkelijk vinden om de juiste inspanning en de noodzakelijke ontspanning af te wisselen….

We worden allemaal blootgesteld aan een onophoudelijk bombardement van prikkels en informatie. De wegen zijn overvol, social media zijn niet meer weg te denken, er zijn talloze keuzemogelijkheden, de reorganisaties en organisatieveranderingen volgen elkaar op. Je lichaam en geest vragen er om dat je die al die drukte, al die stress meerdere malen op een dag achter je laat. Spanning kost immers energie. En met energie is het net als met geld. Als je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten ga je vroeg of laat failliet.  Wanneer je lijf meer energie verbruikt dan het produceert ga je ook failliet. Je raakt uitgeput en na verloop van tijd ben je opgebrand. Daarom hieronder 5 manieren hoe je je kunt leren ontspannen.

Zoek de manier die bij jou past
Je kunt je ontspannen met een warm bad, een hete douche of een dagje sauna. Je kunt lekker van het zonnetje genieten. IMAG0246Probeer eens een massage. Neem weer de tijd om van de natuur te genieten. Luister wat vaker naar je favoriete muziek. Wanneer was je laatste dinertje bij kaarslicht? Voer eens een goed gesprek, waarbij het er om gaat elkaar te begrijpen en niet om wie gelijk heeft. Koester warme contacten, bouw die uit.

Maak tijd en ruimte
Als je beseft hoe belangrijk ontspanning is als energiebron kun je daar apart tijd voor maken. Zet de televisie vaker uit, negeer de computer of je smartphone, je wordt er alleen maar onrustig van en het kost je tijd die je beter voor ontspanning kunt gebruiken. Doe ontspanningsoefeningen twee of drie keer per dag, minimaal een kwartier en op vaste tijden. Sta ’s morgens bijvoorbeeld een half uur eerder op en ga ’s avonds een half uur eerder naar je slaapkamer.

Ontspan je bij voorkeur op een vaste plaats
Ideaal is een rustige ruimte met gedempt licht. Je hoeft echt niet persé naar bed te gaan. Een stoel die goed zit is prima. Veel mensen kunnen zich ook in de auto goed ontspannen. ’s Morgens en ’s avonds kun je ontspanningsoefeningen heel goed in je slaapkamer doen.

Wissel insIMG-20150510-WA0000panning en ontspanning af
Als je systematisch bezig bent met ontspanning leg je daarmee een fundament, waar je weer op kunt bouwen en je weer inspanning kunt leveren. Het is een soort cirkel, want door positieve inspanning kun je weer beter ontspannen. Doordat je je volledig met óf ontspanning óf inspanning bezig houdt zal de wisselwerking tussen deze twee terugkomen en zul je je weer fitter en energieker voelen. Als je een korte krachtige wandeling een prettige inspanning vindt kan die wandeling een gunstig effect hebben op de ontspanning daarna.

Werk  aan je concentratie
Het is belangrijk om voor de volle 100% met één ding bezig te zijn. Als je tijdens inspanning het gevoel hebt dat je eigenlijk zou moeten rusten werkt het niet. Andersom ook niet.

 Wat doe ik zelf?
Het wordt me vaak gevraagd en dat vind ik ook logisch. Het is heel makkelijk praten, maar begin er maar eens aan! Hier komt mijn lijstje
– Mimimaal 3 x per week ga ik ruim een uur naar de sportschool. Daar doe ik 2x cardio training en spiertraining en 1x een combinatie van yoga met tai chi.
-Dagelijks maak ik minimaal 2x een kwartier vrij om even rustig op een stoel te gaan zitten, mijn ogen dicht te doen en mezelf af te vragen hoe het met me gaat.
– Ik ontbijt en eet warm samen met mijn partner aan tafel. We maken dan even tijd vrij om de dag door te spreken.
– Ik ben een echte leesfanaat, dus elke avond wordt er een uurtje gelezen.
-En 1 x per 2weken nodigen we vrienden uit, gewoon om gezellig samen te eten en te praten.IMAG0286

Zo bouw ik binnen de gewone alledaagse dingen aan mijn ontspanning. Het vraagt van  mij dat ik de dingen die ik graag doe ook daadwerkelijk inbouw. Door dat te doen vul ik mijn tijd op mijn manier in. Doe jij dat ook of doe je dat op een heel andere manier reageer dan hieronder.

 

 

 

Laat een reactie achter