Coaching & Caring

Ben ik een buitenbeentje??

Herken je dat? Het gevoel dat je er af en toe helemaal niet bij hoort op je werk, dat je een buitenstaander bent! Het overkomt iedereen…….

Iedere keer opnieuw verbaast het me. Hoeveel medewerkers er zijn, die geloven dat andere collega’s beter, betrouwbaarder of capabeler zijn dan zij zelf. Regelmatig stel ik de vraag ” welke feiten liggen er ten grondslag aan die gedachte” . En dan merk ik dat veel van die gedachten gebaseerd zijn op eigen angsten, onzekerheid, verlangens en drijfveren en niet op feiten.

Er zijn eigenlijk 3 redenen, waarom mensen zich een buitenbeentje voelen.20150326_155236

Ik merk dat ik de wereld anders bekijk dan mijn collega’s. Ik sta nu voor een dilemma: Kan ik gelijk hebben en de anderen ongelijk? Of heb ik per definitie ongelijk omdat zij in de meerderheid zijn? Er is maar één manier om daar achter te komen! Vertel hoe je er in staat en waarom je er zo naar kijkt, wat je achterliggende gedachte(s) is (zijn). Ga die uitdaging niet uit de weg. Je bouwt er zelfvertrouwen en zelfwaardering mee op.

Ik voel me onzeker, ben angstig. “Angst is een slechte raadgever” is een veel gehoorde uitspraak. En dat is ook zo. Het levert je niets op. Integendeel, het blokkeert je. Wat helpend kan zijn is om bij jezelf na te gaan; Wat is nu precies de situatie?  Wat wil ik er eigenlijk aan doen? Wat houd mij tegen? Hoe realistisch is die gedachte?

Ik merk dat ik overal tegenin ga. Zelfonderzoek, “Wat is er met me aan de hand” kan je heel wat opleveren. Reflectie is niet eenvoudig, vaak heb je daar professionele ondersteuning bij nodig.

Herken je bovenstaand gedrag bij je medewerkers! Ga er niet aan voorbij. Zeg wat je ziet als leidinggevende en hoe je dat ervaart. Ik ben wel benieuwd hoe je dat doet en zou het leuk vinden als je dat met me wilt delen. Maar laat je medewerkers niet in de kou staan. Biedt ze coaching aan zodat ze zichzelf leren waarderen en zelfvertrouwen opbouwen. Ze zijn het waard en bovendien… het zijn potentiële uitvallers als er niets aan wordt gedaan en dan ben je verder van huis! Succes.

 

Laat een reactie achter