Coaching & Caring

6 eigenschappen om je doel te bereiken!

Het is mij opgevallen dat ik leer door naar anderen te kijken. Omdat ik geloof dat ik niet afwijkend ben van andere mensen denk ik dat ik dat met jou gemeen heb… 

Door te kijken hoe anderen hun doel in het werk of in het leven bereiken ontdekte ik welke strategieën voor hen effectief zijn gebleken en wat dus ook voor mij zou  kunnen werken.  Of het nu gaat om het omgaan met beperkingen, onbalans door pijn, niet lekker in je vel zitten, ander werk willen enz. maakt volgens mij niet uit voor de eigenschappen, die je (verder) kunt ontwikkelen om daar anders mee om te gaan. Waar heb ik het dan over?

Autonomie. Ik leer mezelf bewust om zelfstandig, los van anderen, mijn eigen aanpak te bepalen. Dat wil niet zeggen dat ik anderen niet vraag mij te helpen. Wel dat ik zelf de touwtjes in handen houd. En ja, soms houdt dat in dat ik niet voldoe aan het verwachtingspatroon van die ander!IMAG0305

Actiebereidheid. Als je wat doet loop je risico’s. Maar je kunt voorkomen dat de uitkomst van wat je doet wordt bepaald door toeval. Ik heb dat zelf gedaan door me echt te verdiepen in het fenomeen onbalans en me te scholen in de methodieken, die ik nodig heb om mensen, die in onbalans zijn, te kunnen begrijpen en steunen. Dat maakt dat ik me zekerder voel en me meer durf te laten zien.

Realisme. Ik heb ervaren dat het soms langer duurt om een doel te bereiken dan ik dacht. Ik heb wel eens opgegeven, maar dat leidde dan tot een negatieve spiraalwerking, waardoor ik me alleen maar meer waardeloos voelde. Nu maak ik kleine stapjes, die tot het doel leiden en die aansluiten bij mijn eigen ervaringen van het moment zelf.

Toekomstgericht. Mijn huidige situatie is niet optimaal. Maar ik kom er niet verder mee als ik die blijf vergelijken met het verleden ” toen het allemaal beter was”. Dat werkt voor mij alleen maar frustrerend. Ik experimenteer met nieuwe initiatieven, die ik in mijn eigen tempo uitvoer, waardoor mijn balans toeneemt.IMAG0307

Gericht op mogelijkheden. Als je ergens niet goed in bent of je wordt er niet door geboeid, begin er dan niet aan. Ik heb zelf gemerkt dat je dan niet alleen jezelf, maar ook een ander, tot last bent. Het enige wat ik deed was als iemand met een idee of oplossing aankwam, een nieuw probleem oproepen. Dat werkt verlammend voor iedereen. Nu kijk ik meer naar mijn sterke kanten. Zo heb ik mijn talent ” geduld” verder ontwikkeld en zet dat veel effectiever in.

Hoop op succes. Laat je niet leiden door de angst dat iets kan mislukken. Dat levert in ieder geval niets op. Ik steek tegenwoordig mijn nek uit door te zeggen dat ” ik het wel kan”. De mislukking kan er dan hoogstens uit bestaan dat ik mijn kennis en ervaring op een andere manier in moet zetten wil ik mijn doel bereiken.

Ik wens jou veel succesvolle ervaringen, zoals ik die ook ken. GEWOON DOEN!

Laat een reactie achter