Coaching & Caring

De 6 V’s !!

Een tijdje geleden praatte ik met een manager in de gezondheidszorg. Het onderwerp van het gesprek was duurzame inzetbaarheid. Ook daarin kwam het hardnekkige misverstand naar voren dat duurzame inzetbaarheid alleen voor oudere werknemers zou zijn…..

En dat is niet zo. Duurzame inzetbaarheid gaat over een visie  (die ik altijd heb gehad), namelijk de mens centraal stellen. En omdat de behoeftes van mensen per levensfase veranderen ook kijken of die baan nog wel bij je past of het vak wat je ooit hebt geleerd nog wel in je behoeftes voorziet, wat je volgende stap wordt enz..

Kortom het gaat erover hoe je als leidinggevende inspeelt op het geluk van je medewerkers. Zes elementen zijn daarbij belangrijk:

Vertrouwen. In hoeverre hebben je medewerkers vertrouwen in je. Vraag je wel eens aan hen welke betekenis ze toekennen aan vertrouwen, wat de waarde daarvan voor hen is. Het is mijn ervaring dat als je dat doet er heel verschillende uitkomsten zijn, waar je veel van kan leren.

Vasthouden door los te laten. Deel je kennis en inzichten met je medewerkers. Geef een richting en een einddoel, maar laat los hoe ieder individueel daar wil komen. Steun, maar vul niet in. Als het einddoel wordt bereikt maakt het hoe niet uit.

Vrijheid in verbondenheid. Daniël Pink geeft in zijn bestseller ” Belofte van het nieuwe werken” aan dat autonomie de belangrijkste is van de drie drijfveren, die we kennen. Schep randvoorwaarden, zodat medewerkers autonoom kunnen opereren. De andere  twee drijfveren zijn status/macht en financiën.

Vitaliteit is een onderkend probleem. Maar weet je dat 3 x per week bewegen een even groot effect op je heeft als een flinke dosis antidepressiva. Je ziet dan ook dat bedrijfsfitness, hardloopclinics en gezondheidsprogramma’s in bedrijven steeds meer van de grond gaan komen.

Vakmanschap. In de hectiek  van de dag verdwijnt de urgentie om de eigen kwaliteiten verder uit te diepen. Voor iedereen is het dan ook belangrijk om hulp te krijgen , een soort APK op eigen vakmanschap .

Vol betekenis. Het is belangrijk om te weten waarom je je werk doet, wat de onderliggende betekenis voor jezelf is. Dat bepaalt of je in een flow komt en flow is de zuurstof voor de ziel!

 

Ga voor jezelf eens na hoe jijzelf met de V’s omgaat, kijk wat het je oplevert. En heb je ondersteuning nodig of wil je er meer over weten, neem dan gewoon contact met me op. Succes!

Laat een reactie achter