Coaching & Caring

Hoe je kunt zorgen dat je anders gaat denken….

Regelmatig geven leidinggevenden bij mij aan: Ik weet wat mijn probleem is, ik weet waar ik naar toe wil. Maar hoe kom ik nu van A naar B. Hoe kan ik nieuwe ideeën verzamelen. Ik hoor steeds maar als ik met een idee kom ” Dat werkt hier niet” of ” Ja, maar”.

De eerste stap om nieuwe ideeën te krijgen (anders te gaan denken) is om het probleem dat je ervaart uit te dagen. Stel dat je probleem is: hoe kan ik uitval voorkomen? Een veronderstelling is dat je uitval kunt voorkomen door meer aandacht aan je medewerkers te besteden. De uitdaging zou kunnen zijn: voorkom uitval door juist minder aandacht aan medewerkers te geven. Je provoceert hiermee je eigen gedachte.

Ga vervolgens visualiseren. 20140519_122842-1Wat zie je voor je ogen als je er aan denkt? Bijvoorbeeld: je ziet jezelf rustig zitten, terwijl je medewerkers elkaar informeren over de dagelijkse dingen, samen plannen maken, elkaar opvangen en aandacht geven.

Onder welke omstandigheden zou dat werken? Als medewerkers de mogelijkheid krijgen om elkaar te ontmoeten, problemen met elkaar te delen, hun behoeftes op elkaar af kunnen stemmen, als ze in de lunchpauze met elkaar optrekken of wandelen, als er hangplekken zijn.

Wat is er positief aan? Er is veel contact, medewerkers weten meer over elkaar, kunnen elkaar daardoor daadwerkelijk opvangen, de betrokkenheid is groter.

Ideeën kunnen dan zijn: creëer open ruimtes met hangtafels, waar medewerkers elkaar onder het genot van een drankje kunnen ontmoeten, organiseer lunchwandelingen met een thema, geef medewerkers de ruimte om samen te fitnessen onder werktijd enz. enz.20140519_123009

De kunst is om niet te oordelen of het wel wat is. Het gaat er om het probleem eens anders te bekijken. Dat vraagt lef omdat je gebaande paden los moet laten! Maar daar was je toch al mee bezig!

Probeer het eens uit en laat me weten waar je tegen aan loopt en hoe je het ervaren hebt.

 

 

 

Laat een reactie achter