Coaching & Caring

5 stappen om creatief te denken!

De nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg en het onderwijs vragen van leidinggevenden om op een nieuwe manier naar de maatschappij te kijken. Maar hoe ontwikkel je nu zo’n nieuwe denkbox…

Ik heb zelf door schade en schande geleerd stil te staan bij 5 stappen. En weet je wat zo leuk is: Ik vond ze laatst terug in het managementboek magazine in een artikel van Luc de Brabandere. Ik wil ze graag met je delen.

1. Twijfel aan alles20141008_150335Voor mij was dit geen eenvoudige opgave, maar ik wilde niet doorgaan op dezelfde weg. Dus ben  ik mezelf vragen gaan stellen. Kan ik blijven doen wat ik nu doe? Wat gaat me dat opleveren? Wie doe ik daar een plezier mee? Lever ik wel het juiste product waar leidinggevenden in het onderwijs en de gezondheidszorg op zitten te wachten? enz. enz.

Ik merk dat dit bij leidinggevenden op dit moment ook de vragen zijn die zij zichzelf stellen. En dat is goed. Het is geen teken van zwakte om je af te vragen of je de juiste koers wel aan het varen bent. Integendeel. Naar je medewerkers moet je je antwoord klaar hebben. Maar je moet ook durven twijfelen. Twijfel herinnert je eraan dat je denkpatroon niet vaststaand is. En dat je op een bepaalde dag jezelf de vraag moet stellen: ” Ben ik wel goed bezig?”

2. Onderzoek wat mogelijk is door beter naar je omgeving te kijken. Ik heb mezelf gerealiseerd dat ik niet meer in een verzorgingsstaat leef maar in een participatie samenleving. Niet zorg, maar de zelfredzaamheid van de mens staat centraal. Advies, voorlichting en instructie worden ingezet om dat te bevorderen. Op mantelzorg wordt een grotere wissel getrokken. Professionele zorg wordt alleen ingezet als het inzetten een hoog risico op gezondheidsschade voorkomt. Voor mij  en voor iedereen in deze participatiesamenleving betekent het focussen op ” wat kan ik zelf doen, bijdragen aan!” .

Betekent het dat in jouw branche medewerkers gedeeltelijk overbodig worden? Valt dat te voorkomen door je te focussen op juist die vragen die vanuit de samenleving komen, die te verbinden en een nieuwe dienst, product te ontwikkelen?

3. Brainstorm met jezelf en je omgeving. Geef daarbij de ideeën de ruimte , die in eerste instantie idioot lijken. Daarmee prikkel je jezelf om nieuwe mogelijkheden te zien. Dat is niets nieuws, maar wel essentieel in een wereld waarin de veranderingen steeds sneller gaan.

4. Selecteer de ideeën die voor jou het meest veelbelovend zijn. Een open deur, die je met open vizier kunt bekijken. Ik heb me gerealiseerd dat ik me daarbij nog wel eens heb laten leiden door beperkingen die ik mezelf opleg (Ik kan het niet alleen, ik weet niet waar ik naar toe wil, ik ben niet creatief in het vinden van oplossingen!!). Doodzonde, want daardoor worden kansen niet benut.

5. Evalueer, evalueer en evalueer. 20141008_150042Blijven kijken naar het effect en het effect weer opnieuw in twijfel trekken levert steeds nieuwe ingangen op. Je haalt dan het maximale uit je uitgewerkte idee en bent bezig het verder te ontwikkelen!

 

Creatief denken levert je meer balans op en een betere balans voorkomt verzuim. Dat is mijn drijfveer om dit met je te delen!

 

 

Reacties

Reactie van t.colpa
11-10-2014 om 08:17

mooi stukje denkwerk weer Joke!!

Laat een reactie achter